Volkstuinpark

Tuinieren is niet enkel een gezonde bezigheid die iedereen gemakkelijk kan uitoefenen. Deze leuke hobby heeft ook een interessant sociaal aspect. In de tuin of het volkstuinpark komen mensen samen met eenzelfde interesse. Dit bevordert het samenhorigheidsgevoel, het uitwisselen van ideeën en doorgeven van kennis.

Geschiedenis en locatie

Het Volkstuinpark ligt langs de Gaversesteenweg 242 te Petegem – Deinze, naast het voetbalterrein van Sparta Petegem. Het park werd op 12 september 2014 officieel geopend door Schepen Tony De Neve en Eerste Gedeputeerde Alexander Vercamer. Het park heeft een oppervlakte van ca. 1,5 ha en bestaat uit een 40-tal tuintjes, serrepercelen, een gemeenschappelijke compostzone, ruime wandelpaden en parking en is omsloten door een ecologische beplanting. Een gedeelte van het terrein is nog onbebouwd en is voorzien voor verdere uitbreiding. (zie ontwerpplan).

Tuinhier Deinze: Volkstuinpark

De tuintjes zijn ongeveer 100 m² groot. Maar een perceel van 50 m² is eveneens een mogelijkheid.

Elke gebruiker beschikt over een afsluitbaar materiaalhokje (in container), handbediende waterpompen, gemeenschappelijke kruiwagens en compostbakken, enz. De infrastructuur is permanent toegankelijk.

Het park heeft ook een educatief karakter. Heel wat scholen hebben hun interesse laten blijken en brachten reeds een bezoek aan het volkstuinpark. Ze kunnen er onder leiding van één van onze medewerkers uitgebreid kennismaken met het tuingebeuren.

Filosofie

Trouw aan de volkstuinidealen staat het telen van diverse soorten groenten in de tuintjes voorop. Ecologisch en biologisch tuinieren staan bij ons hoog in het vaandel. Hiermee bedoelen wij het aanleggen van een verzorgde tuin waar de gewassen op een zo natuurlijk mogelijke wijze gezond gehouden worden met zo min mogelijk belasting van natuur en milieu. Het composteren van tuinafval wordt sterk aangeraden evenals het gebruik van biologische en/of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van onkruidverdelgers is ten strengste verboden. Wat pesticiden (tegen insecten en schimmels) betreft, zijn enkel de milieuvriendelijke producten toegelaten.

Tuinhier Deinze volkstuintjes
Opendeurdag Volkstuinpark te Deinze zondag 28 juni 2015

Ook kandidaat voor een tuintje ?

De tuintjes worden op jaarbasis ter beschikking gesteld tegen een gebruiksvergoeding. Het eerste jaar wordt een proefcontract opgemaakt. Dit contract gaat stilzwijgend over in een langlopende verbintenis. Voor de goede orde werd een huishoudreglement opgesteld (zie Word-document).

Voor 2024 bedraagt de gebruiksvergoeding:

  • voor een standaardperceel van 100 m² (inclusief lidmaatschap Tuinhier): € 69,00
  • voor een half standaardperceel van 50 m² (inclusief lidmaatschap Tuinhier): € 49,00
  • voor een serreperceel: € 15,00

Nieuwe tuingebruikers betalen daarnaast een éénmalige bijdrage van € 45,00  meer bepaald:   

  • een éénmalig toetredingsrecht: € 20,00
  • een éénmalige netheidpremie: € 25,00 (terugbetaalbaar bij het beëindigen van de     gebruiksovereenkomst mits de tuin ordelijk en in de oorspronkelijke staat achtergelaten wordt)

Ook interesse voor een perceeltje in het volkstuinpark?

Vul de nodige info in op het contactformulier en wij nemen dan spoedig contact met u op.

Huishoudelijk reglement Volkstuinpark Deinze

Gelezen: "Niks zo gezond als tuinieren!"

beschilderde container volkstuinpark